Marlies van de walle

Coach en Erkend bemiddelaar

Wie ben ik?

Ik ben Marlies. Ik coach kinderen, jongeren en hun ouders om in zoveel mogelijk gezinnen het afgestemd opvoeden (of aware parenting) ingang te doen vinden.

Samen met ouders kijk ik voorbij het gedrag van kinderen naar dat wat er onder zit. De werkelijke oorzaak van het gedrag. Pas als we ons afstemmen op dat wat onder het gedrag zit, namelijk de werkelijke noden en behoeften van kinderen en jongeren, kunnen we tot een echt duurzaam antwoord komen.

Tegelijk wil ik ook al één van de hardnekkigste misverstanden uit de wereld helpen rond afstemmen op wat je kind nodig heeft: afgestemd opvoeden is niet grenzeloos. Wat je kind nodig heeft is niet hetzelfde als wat je kind wil. En kinderen hebben duidelijke grenzen en structuur nodig. Het biedt hen veiligheid.

Ik ben er rotsvast van overtuigd dat als we afgestemd reageren op onze kinderen en hun tegelijk veilige, gezonde grenzen bieden, we hen alle kansen geven om op te groeien tot emotioneel en mentaal evenwichtige, gelukkige volwassenen die staan voor wie ze zijn. En via mijn werk wil ik daar een stukje toe bijdragen.

Verder ben ik ook erkend bemiddelaar in familiale zaken met een focus op ouderschapsregelingen, opnieuw vanuit het idee dat ook de beste regelingen in afstemming zijn met wat kinderen én hun ouders nodig hebben.

  • De begeleiding van kinderen, jongeren (2-18 jaar) en hun ouders: 

    • Tijdens of na een (echt)scheiding; 

    • In een nieuw samengesteld gezin;

    • Met zorgen rond emoties en emotieregulatie zoals hevige boosheid, angsten, etc;

    • Met andere sociaal-emotionele moeilijkheden zoals moeilijk sociale contacten leggen, gepest worden, zelf pesten etc;

    • Met zorgen rond stress en stressregulatie;

    • Met zorgen rond hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit; en

    • Met zorgen rond het opvoeden zoals straffen helpt niet (meer) of moeilijk grenzen kunnen stellen. 

  • Bemiddelingen in familiale zaken: 

    • Regelingen in het kader van een (echt)scheiding (bijvoorbeeld voor het vastleggen van een EOT); 

    • Ouderschapsregelingen na (echt)scheiding zoals bijvoorbeeld de wijziging van alimentatieregeling of verblijfsregeling want de kinderen zijn ondertussen groter en hebben andere noden; 

    • Relatiebemiddeling, dit is wanneer je als koppel vast loopt en je wil samen met iemand anders kijken naar wat werkt en waar het vastloopt om zo te kunnen beslissen of jullie de relatie nog een kans geven of toch uit elkaar gaan.

    • Conflicten binnen de familie rond erfenissen maar bijvoorbeeld ook rond contact tussen kleinkinderen en grootouders.

Waarvoor kan je bij mij terecht?

Elk coaching traject start met een intakegesprek van anderhalf uur. Het intakegesprek gebeurt bij voorkeur zonder je kinderen. Op die manier krijg je als ouder de ruimte om vrij te spreken over hoe jij de situatie ervaart.

Tijdens het intake gesprek stel ik vragen over je kind en waar je kind tegenaan loopt. Maar ook jij als ouder en jullie als gezin komen aan bod: waar loop jij tegen aan, wat doet het met jou, wat is de impact op jullie gezin? Tijdens een intake zijn dus vooral jullie, de ouders, aan het woord. De ervaring leert mij dat anderhalf uur lang lijkt, maar meestal nog te kort is. Met andere woorden: feedback in het eerste gesprek is nog beperkt. Meestal is er een tweede gesprek (50 minuten) nodig voor meer uitgebreide feedback.

In de daaropvolgende sessies (altijd 50 minuten) gaan we concreet aan de slag met je kind en ook met jou. Dat kan in verschillende settings: samen met je kind, apart, een aantal sessies met je kind en dan terug met jou enzovoort. Doorheen het traject en naarmate er nieuwe dingen boven komen, kan de setting uiteraard veranderen. Alles wordt altijd in overleg beslist. 

Het aantal sessies is niet vooraf vastgelegd. Elk gezin en elke zorgvraag is uniek en vraagt zijn eigen benadering. Het doel is om samen oplossingen te vinden die binnen jullie capaciteiten en draagkracht liggen, die bij jullie kind en bij jullie gezin passen. Dat doel, samen met jullie noden en behoeften, bepaalt het aantal en het ritme van de sessies.

Elk bemiddelingstraject start met een telefonisch gesprek met iedereen om kort te schetsen wat bemiddeling inhoudt en om na te gaan of iedereen effectief onder die voorwaarden wil meestappen in het bemiddelingsverhaal. Als dat zo is, wordt er een eerste afspraak vastgelegd. 

Bij het eerste gesprek is er uiteraard een kennismaking en een uitgebreide uitleg over wat de bemiddeling inhoudt. Ook de de spelregels rond de interactie worden tijdens dit gesprek overlopen. De bedoeling van die afspraken is om een veilige omgeving te creëeren waarin niemand zich geremd voelt om zijn gevoelens en behoeften op tafel te leggen, op een beleefde, respectvolle manier. 

Daarna start de effectieve bemiddeling waarbij iedereen de kans krijgt om zijn verhaal te vertellen en wat hij of zij nodig heeft en belangrijk vindt, op tafel te leggen.

Na afloop van het bemiddelingstraject leg ik de afspraken schriftelijk vast in een bemiddelingsovereenkomst (als jullie dat nodig vinden). 

Het aantal sessies ligt niet vooraf vast. Dit is afhankelijk van de complexiteit van de vraag en de situatie.

Aanpak

www.katt.be

info@katt.be

0468 51 05 03

Contact